Medlemssida

Hej alla trätäljare

Årsmöte och Blåkulla

Nu börjar det närma sig både årsmöte i Trätäljarna och det årliga mötet på blåkulla och det har kommit önskemål om att den fasta personalen som jobbar med den dagliga skötseln av mötesplatsen skall få lite uppmärksamhet även dom, så nu släpper vi fram två sköna juveler så dom blir lite nöjda tills nästa år. Vi får hoppas att husfriden lägger sig och att vi får återkomma även nästa år och eventuellt presentera några nya medarbetare då.
Ni som tröttnat på att tälja kärringar eller tycker att dessa verkar svåra att få till kan gå på med att avbilda
ugglan katten korpen eller den lilla damen som kanske kommer att jobba här framöver.

Mvh önskar Hans Göran Åkers
Ett stort Lycka till

I Derome, Halland firade Trätäljarna 20 års jubileum i maj 2017.
Underhållning av den lokala duon Leif Bosson och Jan Johansson var mycket uppskattad.

 

Jubileumsmiddag med en hel del historieberättande.
Värden för Derome Trä & Nostalgi Museum Erling Andersson och Göte Eriksson.

Årsmöte i Trätäljarföreningen 12/3 2016 ägde rum i Lysvik i Värmland. Vi bjöds in till Bygdens Hus i Centrala Lysvik och stora skyltar med trätäljargubbe visade vägen. Ett drygt 40 tal medlemmar mötte upp och arrangörsstaben med Trudy Colijn i spetsen hade planerat ett givande årsmöte med jätte- god mat o kaffe m dopp. Trudy, vår kassör, kommer ursprungligen från Holland, hon flyttade till Lysvik 2004. Redan i Holland blev hon intresserad av att arbeta med trä, men där fick bara pojkar syssla med slöjd. Här intill ett exempel på vad hon nu skapar i sin atelje, hon hade också en relief av en elefant med på den utställning som var uppställd i Lysvik. Flera medlemmar hade med alster till utställningen. Bilder kommer i nästa nr av Nyskuret. Utöver sång och musik, framföd av Anki Lindh från Deje, så var Trudys sommargranne i Lysvik konstären Marion Haubrock från Osnabruck i Tyskland på plats och hon berättade om sin vurm för drivved som hon använder i tavlor. Många av deltagarna vid årsmötet kom från Dalarna och förstås från Värmland, men de som hade åkt längst var Ingvar Johansson med fru som kom från Motala.

Trudy Colijn
Marion Haubrock

Marion Haubrock med en drivveds-tavla. Hon berättade att hon har en son i Nya Zeeland och när hon reser hem efter att hon besökt landet långt bort, så är hennes väskor välfyllda med drivved!

Ingvar Johansson från Motala med nyskuret par på en bänk.
Svante Lövenholm från Stöpafors med nyskurna RINGAR

Svante Lövenholm från Stöpafors med nyskurna RINGAR

SVENS SLIPARSKOLA

Svens Sliparskola avsnitt 1

Sven har en Tormek våtslipmaskin och till den finns jiggar av olika utformning för resp. verktyg.

Att hålla sina verktyg vassa är viktigt, det står till och med i Bibeln (Predikaren 10:10). Om man slipar sin yxa behövs inte så stor kraft…
  Sven Engberg, mångårig medlem i Trätäljarna, lever upp till devisen och han har lovat att återkomma med tips hur man sköter sina snidarverktyg framöver i Nyskuret. Snidarkniven handlar det om i första avsnittet.

Bild 2.
Kniveggen skall sitta parallellt med hållarens styrskena.

Bild 3.
Lämplig eggvinkel för snidarkniv, 20 grader, ställs in på jiggen.

Bild 4.
Slipstenens rotationsriktning mot eggen, slipas tills råegg syns. Skär ett jack i hörnet av en träbit för att minska råeggen, då sliter man mindre på ytan av läder-slipskivan på nästa bild.

Bild 5.
Råeggen slipas av, rotationsriktning med eggen. Smörj läderskivan först med Autosol eller annat bilpolish eller Tormeks egna.

Bild 6.
Provet; innan det är dags att börja tälja igen, ett A4 klyvs enkelt efter en lyckad slipning.

SVENS SLIPARSKOLA

Svens Sliparskola avsnitt 2 - Om slipning av SKÖLP

Först skall slipstenen jämnas. Skölpen har fin yta, alltså välj fin yta den till vänster på avjämnarstenen.

Slipstenens yta blir finkornig efter en stund med lätt tryck från avjämnarstenen

Skölpen spänns fast i jiggen och Sven tar fram en tusch-märkpenna. Hela den blivande slipytan färgläggs.

Sven tar stöd med jiggen och drar runt slipstenen för hand för att prova om slipvinkeln blir rätt. Det syns på färgmärkningen om anhållnings-vinkeln behöver ändras.

Nu syns det att anäggningsvinkeln måste vara lite flackare. Den gröna markeringen är kvar längst ner.

Skölpen får nytt läge med hjälp av jiggen, lite flackare, och slipningen sker nu på hela ytan, jiggen vrids. Obs rotationsriktning med eggen.

Smörj lite Autosol eller Tormeks brynpasta på den rundade lädertrissan. Rotationsriktning med eggen. Råegg går bort.

Nu den släta lädertrissan, som smörjs på samma vis med brynpasta. Riktning med eggen.

Med lupp får man fin förstoring av eventuell kvarvarande råegg. Det verkar fint.

På en bit lindträ provas resultatet av slipningen.
All råegg är borta, skärpan är godkänd.

SVENS SLIPARSKOLA

Svens Sliparskola avsnitt 3

HANS GÖRANS TÄLJARTIPS

I Nyskuret nr 1 2015 tipsade Hans Göran Åkers om egentillverkning av täljverktyg

Dagens tips handlar om återanvändning av förbrukade sticksågblad, tigersågblad eller likvärdiga produkter, jag tänkte visa ett exempel på att använda ett sådant blad till att tillverka egna små täljknivar i den form som jag saknar, när det är som svårast att komma åt i ett intressant tälj-projekt. Detta problem antar jag att ni andra också upplevt då och då, när ni är i detta skede, tänk till. Hur skulle ett blad se ut för att fungera att tälja med.

Rita upp den tänkta formen på ett papper, klipp ur det och prova om ni kommer åt det tänkta stället, om inte justera tills ni blir nöjd. Den modell som ni blir nöjd med ritar ni över på ett gammalt sågblad med en tuschpenna. Sedan följer ni bildspelet nedan. När ni upptäcker att resultatet blev bra och användbart kommer det att lyfta trätäljandet till ytterligare en högre nivå. LYCKA TILL!

Bild 2: Rita på den valda formen med en tuschpenna, tänk på att lägga till material för en tånge som skall limmas in i ett skaft.

Bild 3: Slipa nu ut det tänkta bladet på en bänksmärgel- maskin. Ni måste gå varsamt fram och kyla metallen hela tiden. Om bladet blir för varmt är risken stor att ni tappar härdningen i metallen och det blir svårt att få till en tålig och hållbar egg. Slipa sedan fram eggvinkeln tänk på att inte få den alltför spetsig, den blir väldigt skör och vill vika sig då. Prova er fram till rätt vinkel.

Bild 4: Nu skall ni tillverka ett skaft och till detta är det lämpligt med ett hårt träslag. Jag tillverkar det i två delar som jag sedan limmar ihop efter att tången är inpassad i skaftet, den skall vara exakt i djup i förhållande till träbitarna. När ni provar detta, lägg träbitarna mot varandra, om dessa vippar sänker ni bladet tills träbitarna ligger plant med bladet emellan.

Bild 5: Det börjar likna något användbart. Putsa till skaftet, olja in det så framträder ådringen väldigt fint och det ser ut som ni har köpt det i någon specialbutik. Slipa eggen, bryna bort skägget och strigla på en läderrem med lite autosol på.

Bild 6: Några modeller som Hans Göran Åkers gjort tidigare.

HANS GÖRANS TÄLJARTIPS - Del 2

I Nyskuret nr 3 2014 medverkade också Hans Göran Åkers från Svärdsjö med täljartips hur man går tillväga när en ny figur skall täljas.
Han utgår från TIMMERSKRÄDAREN. Det gäller att ha en bandsåg.

Bild 1: Kopiera eller rita upp den tänkta figuren från två sidor i önskad storlek på ett papper som ni klipper ur lite grovt, sedan limmar ni på dom på rätt kant av träblocket. (tänk på att ta rätt kant när ni limmar dit sidovyn så inte figuren får näsan i nacken).

Bild 2: Såga sedan ur timmerhuggaren från en sida så att sidorna av blocket fortsatt är raka såsom bilden visar, tänk på att få sågningen ganska nära såglinjen på två ställen på vardera sidan.

Bild 3: Markera på sidobitarna fyra små streck där sågningen är nära den tänkta såglinjen (denna modell är enkel att såga ur då det är ganska raka sidor.)
Det kan vara modeller som har väldigt ojämna sidor, då sågar ni förbi dom värsta ställena och sågar ur det när ni sågat lös de två sidobitarna.

Vid markeringarna tar ni en smältlimpistol och limmar två limpunkter, trycker sidobiten på rätt plats innan ni limmar nästa sida.

Bild 4: Nu har ni ett rätvinkligt block igen som ligger stadigt på sågbordet , vrid blocket och såga ur den andra sidan.

Bild 5: Använd en grövre morakniv, stick in den i någon springa och bryt isär den sida som vi tidigare limmade. Nu har vi en färdigsågad modell att sätta den vassa kniven i.
Lycka till!