Årsmöte i Trätäljarföreningen 12/3 2016 ägde rum i Lysvik i Värmland. Vi bjöds in till Bygdens Hus i Centrala Lysvik och stora skyltar med trätäljargubbe visade vägen. Ett drygt 40 tal medlemmar mötte upp och arrangörsstaben med Trudy Colijn i spetsen hade planerat ett givande årsmöte med jätte- god mat o kaffe m dopp. Trudy, vår kassör, kommer ursprungligen från Holland, hon flyttade till Lysvik 2004. Redan i Holland blev hon intresserad av att arbeta med trä, men där fick bara pojkar syssla med slöjd. Här intill ett exempel på vad hon nu skapar i sin atelje, hon hade också en relief av en elefant med på den utställning som var uppställd i Lysvik. Flera medlemmar hade med alster till utställningen. Bilder kommer i nästa nr av Nyskuret. Utöver sång och musik, framföd av Anki Lindh från Deje, så var Trudys sommargranne i Lysvik konstären Marion Haubrock från Osnabruck i Tyskland på plats och hon berättade om sin vurm för drivved som hon använder i tavlor. Många av deltagarna vid årsmötet kom från Dalarna och förstås från Värmland, men de som hade åkt längst var Ingvar Johansson med fru som kom från Motala.
Svens Sliparskola avsnitt 1
Att hålla sina verktyg vassa är viktigt,
det står till och med i Bibeln (Predikaren 10:10). Om man slipar sin yxa
behövs inte så stor kraft…
Sven Engberg, mångårig medlem i Trätäljarna, lever upp till devisen
och han har lovat att återkomma med tips hur man sköter sina
snidarverktyg framöver i Nyskuret. Snidarkniven handlar det om i första
avsnittet.
Svens Sliparskola avsnitt 2 - Om slipning av SKÖLP
Dagens tips handlar om återanvändning av förbrukade sticksågblad, tigersågblad eller likvärdiga produkter, jag tänkte visa ett exempel på att använda ett sådant blad till att tillverka egna små täljknivar i den form som jag saknar, när det är som svårast att komma åt i ett intressant tälj-projekt. Detta problem antar jag att ni andra också upplevt då och då, när ni är i detta skede, tänk till. Hur skulle ett blad se ut för att fungera att tälja med.
Rita upp den tänkta formen på ett papper, klipp ur det och prova om ni kommer åt det tänkta stället, om inte justera tills ni blir nöjd. Den modell som ni blir nöjd med ritar ni över på ett gammalt sågblad med en tuschpenna. Sedan följer ni bildspelet nedan. När ni upptäcker att resultatet blev bra och användbart kommer det att lyfta trätäljandet till ytterligare en högre nivå. LYCKA TILL!
Bild 3: Slipa nu ut det tänkta bladet på en bänksmärgel- maskin. Ni måste gå varsamt fram och kyla metallen hela tiden. Om bladet blir för varmt är risken stor att ni tappar härdningen i metallen och det blir svårt att få till en tålig och hållbar egg. Slipa sedan fram eggvinkeln tänk på att inte få den alltför spetsig, den blir väldigt skör och vill vika sig då. Prova er fram till rätt vinkel.
Bild 4: Nu skall ni tillverka ett skaft och till detta är det lämpligt med ett hårt träslag. Jag tillverkar det i två delar som jag sedan limmar ihop efter att tången är inpassad i skaftet, den skall vara exakt i djup i förhållande till träbitarna. När ni provar detta, lägg träbitarna mot varandra, om dessa vippar sänker ni bladet tills träbitarna ligger plant med bladet emellan.
I Nyskuret nr 3 2014 medverkade
också Hans Göran Åkers från Svärdsjö med täljartips hur man går tillväga
när en ny figur skall täljas.
Han utgår från TIMMERSKRÄDAREN. Det gäller att ha en bandsåg.
Bild 3: Markera på sidobitarna fyra
små streck där sågningen är nära den tänkta såglinjen (denna modell är
enkel att såga ur då det är ganska raka sidor.)
Det kan vara modeller som har väldigt ojämna sidor, då sågar ni förbi
dom värsta ställena och sågar ur det när ni sågat lös de två
sidobitarna.
Vid markeringarna tar ni en smältlimpistol och limmar två limpunkter,
trycker sidobiten på rätt plats innan ni limmar nästa sida.
©