Trätäljning - En hjärtesak

Häst släpp i Rättvik 2024-05-09

Häst släpp i Rättvik 2024-05-09 vid hantverksbyn Rättvik kl 11.00-16.00 (Kristihimmelsdagen)

Utställning av täljda träfigurer i tema gårdssysslor på Falu Stadsbibliotek Falun 2024 05 31 - 2024 08 19.
Jag kommer att exponera mina figurer och miljöer i en monter som mäter 2x2 m på övervåningen i Dala avdelningen. Jag kommer att sätta in mina förehavanden angående trätäljningar mm på Trätäljarnas hemsida för info så besök gärna sidan för senaste nytt. 
Tänkte här dra en kort historia angående detta med häst släpp själva uttrycket kommer ifrån det verkliga livet på landsbygden när hästägare släppte sina privata hästar på sommarbeten på en annans mark mot en avgift per månad . Att detta var en populär attraktion då man kunde beskåda när hingstarna bestämde rangordningen i den aktuella flocken , det kunde gå hett till när detta utspelade sig ( det finns även Ko släpp men jag tror att detta gick lite fredligare till då dessa ofta tillhörde samma stall, korna visade sin glädje över att springa fritt efter en lång vinter i en ladugård ).

Detta häst släpp som vi håller på med handlar ofta om att olika tillverkare har tagit fram någon ny design på en häst som ofta sammanfaller med den by eller ort dom är verksamma i , det var en stor explosion av dessa olika former och målningar på hästar under 80-talet , därmed ökade intresset även för samlandet när utbudet ökade, detta tror jag var speciellt framträdande i Dalarna eftersom dalahästen har sin hemvist i och runt i Mora byarna. Där har vi anledningen till att vårat häst släpp fungerar som en given plats att visa upp alla nya kusar och att locka alla samlare och affärsinnehavare att handla dom hett eftertraktade nyheterna.

Iden kom vi vid vårat köksbord efter det att boken( "DALA HÄSTAR från träbit till nationalsymbol "av Chris Mosey & Michel Hjort ) kom ut på marknaden Monica och jag spånade på nya evenemang eftersom vi var verksamma i Hembygdsföreningen med att hålla i hantverksbiten , sagt och gjort, Monica startade ringa runt till tillverkare som var med i boken om intresse fans till att medverka vid ett av våra arrangemang med tema trähästar på hembygdsgården , det slog väl ut och detta fortsatte några år innan en dam i Rättvik kapade vårat koncept och skickade inbjudan till en träff i Rättvik som hon döpt till häst släppet , cirkeln är nu sluten och Monica (Åkers) och (Kent Olander) även vi respektive ( Hans Göran Åkers och Nina Olander ) slinger med på ett hörn som håller i evenemanget
Om det nu finns någon som sitter och täljer och målar sina egna hästar och känner sig sugen på att medverka vid denna årligen återkommande evenemang att lansera ytterliga en ny bya/orts häst så skickar jag med inbjudan nedan att ta kontakt med Monica Åkers tel 070 6405977 för närmare info och eventuell anmälan.


HÄSTSLÄPPET

Mer information

HÄSTSLÄPPET

Hej igen alla hästvänner, det har gått ett år sedan vi sågs, så nu är det dags igen. Vi hoppas att ni fortfarande är intresserade. Vi skickar ut inbjudan till de som deltagit förra året plus några till. Kan ni föra detta vidare till ev andra intresserade eller till Monica, se nedan.

Det blir samma koncept som förra året. Vi håller till i Hantverksbyn, Rättvik.

Anmälan till Hästsläppet skall ske senast 2024-03-24 . Pris per bord 300:- kontant. Det inkluderar förmiddagsfika före öppnandet, Kom ihåg duk till bordet.

Plats: Hantverksbyn Rättvik.

Tid: 2024-05-09 kl 11.00-16.00. Upplockning från kl 09.00. Nerplockning ej före kl 16.00.

Pris: 300:- betalas kontant på plats, anmälan är bindande.

Möjlighet finns till lunch och middag på Hantverksbyns restaurang till ett bra pris.

Anmälan:

Skickas till: Monica Åkers, Österbyn 161, 790 23 Svärdsjö, tfn 070-640 59 77 el mail: monica.akers@icloud.com

Utställning

Tomteutställning Falu Bibliotek av  Hans Göran Åkers

Hans Göran Åkers har en i skrivande stund pågående utställning.
Platsen är Falu Bibliotek och utställningen pågår under Jul och Nyår fram till mitten av Januari, 2024. Tomtarna står i Dalaskåpet på övre våningen.
Missa inte den!

Trätäljarna 20 år

Trätäljarna firade 20 år som förening i Derome hos medlemmen Erling Anderssons fina Derome Trä & Nostalgimuseum. Underhållning med sång och roliga historier bjöd Hallands-artisterna Leif Bosson t v från Derome, som också är trätäljarmedlem, och Jan Johansson på.

Drygt ett trettital trätäljarmedlemmar kom till Derome 12 - 14/5 2017

Grundaren av Föreningen TRÄTÄLJARNA Göte Eriksson från Stöpafors Sunne tilldelades titeln HEDERSORDFÖRANDE

I samband med Trätäljarnas jubileum ordnade också värden Erling Andersson invigning av den nybyggda utställningshallen. Celeber invigare var landshövding Lena Sommestad.

Kolla här, Trätäljar-intresserade!

Här kan Ni presentera "aktuella trätäljarhändelser" som Ni vill delge andra. Det kan t.ex. gälla visningar, utställningar mm.

Se under "KONTAKT" ovan för att lämna uppgifter till någon av oss.

Bjärnums museum och hembygdssamlingar

I foajen visas en stor samling av träfigurer skurna av Alte Nilsson Bjärnum ligger 15 km norr om Hässleholm i Skåne.
www.bjarnumsmuseum.se

Derome Trä & Nostalgi Museum

Ett unikt och spännande museum där utställningen spänner från 1000-talet fram till våra dagar. Där finns även en stor samling av trägubbar, gjorda av Gunnar "Bissefällarn" Svensson. Derome ligger strax utanför Varberg.
www.derometramuseum.se

Ájtte fjäll-och same-museum

Kommer ni till Jokkmokk, missa inte att besöka Ájtte Svenskt Fjäll-och same-museum. Träsnidaren Kjell Gustafssons träskulpturer visas i utställningen "Nybyggarliv". Detaljrika träskulpturer som skildrar händelser ur vardagslivet.
www.ajtte.com

Lennart Sohlman har skickat in en liten Trätäljarhaiku: 

"Eggen möter trä

skär genom årsringarna

 -ett ögonblicks verk"

Sverigequizen TV4

Nu har Trätäljarna fått PR i TV4 i programmet Sverigequizen. Gå in på TV4play och kolla. Sök på Nöje/Sverigequizen del 2.

I tidningen Land

Vår ordförande Göte har filmats av Tidningen Land i samband med att han själv i egenskap av trätäljare blir första pris och hembjuden till en av Lands läsare för att tälja.
Du kan se ett inslag på Lands hemsida, där Göte berättar om trätäljning:
www.tidningenland.se -   Klicka på rubriken "möt människorna"  
Gå in på hemsidanMullsjö

I Mullsjö finns Sveriges förnämsta samling av Svenska trägubbar. Över 1000 snidade figurer. Gå in på hemsidan www.tragubbarna.se och kolla öppettider mm. Lars hälsar Er Välkomna!

Sörlistöa Flottningsmuseum

Sörlistöa Flottningsmuseum ligger vid Osensjön i Åmot kommun i Österdalen, strax väster om Trysil i Norge. Där finns en stor utställning av täljda träfigurer av den kände trätäljaren Ragnar Nysaether.
https://sorlistoa.no/

Lars Hasselberg

Lars, som är medlem i Trätäljarföreningen, berättar i boken med allvar och ironi men också med humor hur dramatiskt ett liv kan förändras och hur mycket svårare till och med de enklaste saker kan bli. Som frisk tar man det mesta för givet. Lars bok lämnar ingen oberörd. Byt dej till Lars Hasselbergs bok mot 120 kr inkl. porto och emballage. Ring till Lars på tel. 0225-411 55


Uno Axelsson

Jan-Olof tipsar om ett utflyktsmål i Bredared, strax norr om Borås. Kolla på Träkonstnären Uno Axelssons livsverk 250 djurskulpturer av trä.
Gå in på hans hemsida www.unosdjur.com

Kanal 12

Kanal12 är en lokal TV-kanal över Värmland. De har gjort ett TV-program om Trätäljare Göte Eriksson i Stöpafors. Klicka här för att se programmet