Trätäljning - En hjärtesak

Trätäljarna 20 år

Trätäljarna firade 20 år som förening i Derome hos medlemmen Erling Anderssons fina Derome Trä & Nostalgimuseum. Underhållning med sång och roliga historier bjöd Hallands-artisterna Leif Bosson t v från Derome, som också är trätäljarmedlem, och Jan Johansson på.

Drygt ett trettital trätäljarmedlemmar kom till Derome 12 - 14/5 2017

Grundaren av Föreningen TRÄTÄLJARNA Göte Eriksson från Stöpafors Sunne tilldelades titeln HEDERSORDFÖRANDE

I samband med Trätäljarnas jubileum ordnade också värden Erling Andersson invigning av den nybyggda utställningshallen. Celeber invigare var landshövding Lena Sommestad.

Kolla här, Trätäljar-intresserade!

Här kan Ni presentera "aktuella trätäljarhändelser" som Ni vill delge andra. Det kan t.ex. gälla visningar, utställningar mm.

Se under "KONTAKT" ovan för att lämna uppgifter till någon av oss.

Bjärnums museum och hembygdssamlingar

I foajen visas en stor samling av träfigurer skurna av Alte Nilsson Bjärnum ligger 15 km norr om Hässleholm i Skåne.
www.bjarnumsmuseum.se

Derome Trä & Nostalgi Museum

Ett unikt och spännande museum där utställningen spänner från 1000-talet fram till våra dagar. Där finns även en stor samling av trägubbar, gjorda av Gunnar "Bissefällarn" Svensson. Derome ligger strax utanför Varberg.
www.derometramuseum.se

Ájtte fjäll-och same-museum

Kommer ni till Jokkmokk, missa inte att besöka Ájtte Svenskt Fjäll-och same-museum. Träsnidaren Kjell Gustafssons träskulpturer visas i utställningen "Nybyggarliv". Detaljrika träskulpturer som skildrar händelser ur vardagslivet.
www.ajtte.com

Lennart Sohlman har skickat in en liten Trätäljarhaiku: 

"Eggen möter trä

skär genom årsringarna

 -ett ögonblicks verk"

Sverigequizen TV4

Nu har Trätäljarna fått PR i TV4 i programmet Sverigequizen. Gå in på TV4play och kolla. Sök på Nöje/Sverigequizen del 2.

I tidningen Land

Vår ordförande Göte har filmats av Tidningen Land i samband med att han själv i egenskap av trätäljare blir första pris och hembjuden till en av Lands läsare för att tälja.
Du kan se ett inslag på Lands hemsida, där Göte berättar om trätäljning:
www.tidningenland.se -   Klicka på rubriken "möt människorna"  
Gå in på hemsidanMullsjö

I Mullsjö finns Sveriges förnämsta samling av Svenska trägubbar. Över 1000 snidade figurer. Gå in på hemsidan www.tragubbarna.se och kolla öppettider mm. Lars hälsar Er Välkomna!

Sörlistöa Flottningsmuseum

Sörlistöa Flottningsmuseum ligger vid Osensjön i Åmot kommun i Österdalen, strax väster om Trysil i Norge. Där finns en stor utställning av täljda träfigurer av den kände trätäljaren Ragnar Nysaether.
https://sorlistoa.no/

Lars Hasselberg

Lars, som är medlem i Trätäljarföreningen, berättar i boken med allvar och ironi men också med humor hur dramatiskt ett liv kan förändras och hur mycket svårare till och med de enklaste saker kan bli. Som frisk tar man det mesta för givet. Lars bok lämnar ingen oberörd. Byt dej till Lars Hasselbergs bok mot 120 kr inkl. porto och emballage. Ring till Lars på tel. 0225-411 55


Uno Axelsson

Jan-Olof tipsar om ett utflyktsmål i Bredared, strax norr om Borås. Kolla på Träkonstnären Uno Axelssons livsverk 250 djurskulpturer av trä.
Gå in på hans hemsida www.unosdjur.com

Kanal 12

Kanal12 är en lokal TV-kanal över Värmland. De har gjort ett TV-program om Trätäljare Göte Eriksson i Stöpafors. Klicka här för att se programmet